Mätningar genomförs nu för att kartlägga mobiltäckningen i skärgård

Under 2017 ska Länsstyrelsen tillsammans med Landstinget genomföra en kartläggning av mobiltäckningen i skärgården. Kartläggningen ska identifiera geografiska områden med sämre mobiltäckning samt variationer under hög- och lågsäsong.

Mobiltelefoner fästs just nu på Waxholmsbolagets båtar som har regelbunden trafik runt våra öar. Genom detta kan man mäta signalstyrkan på olika ställen runt om i skärgården och i med det kan man över en längre tid se förädtningar under flera säsonger. En del telefoner placeras också på taxibåtar och postbåtar för att mäta utanför de vanliga rutterna.

Enligt Länsstyrelsen kan man redan nu se att områden i ytterskärbården där det finns små öar med bebyggelse har sämre täckning, exempelvis Lådna, Hjälmp och områden nära Möja och Svartsö.

Mätningarna genomförs för att under flera år har synpunkter kommit in från boende i skärgården att kvaliteten i mobilnäten varierar. För att identifiera var särskilda insatser kan göra mest nytta behövs en mer systematisk kartläggning. Kapaciteten i mobilt bredband är en delad resurs och ofta planeras näten utifrån antalet permanentboende. När antalet besökare ökar belastas näten mer än vad de är dimensionerade för. Det påverkar alla som vistas i området negativt, oavsett om de är turister, boende eller driver företag.

Källa: Länsstyrelsen

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.