Nu är mörkret här! Med reflex syns du!

måndag, 22 oktober, 2018

Att bära reflex är ett enkelt sätt att skydda sig själv från att bli påkörd och skadad av bilar, cyklar eller andra fordon. Den som bär reflex syns mycket bättre och på längre avstånd än den som är utan reflex. ‌

Utan reflex är du svår att upptäckas i mörker. Nu när vi kommer in i höst- och vintermånaderna blir det mörkt ute tidigt på dygnet.

Reflexen gör stor skillnad! 

När du bär reflex kan en bilförare se dig på 125 meters avstånd. Utan reflex kan du upptäckas på 60 meters håll om du bär ljusa kläder. Med mörk klädsel, som majoriteten av befolkningen bär, och utan reflex syns du först när bilen är 20-30 meter från dig. Är det dessutom halt ute blir bilens bromssträcka ofta 2-4 gånger längre än vid torrt väglag.

Tänk på detta:

  • Reflex i rörelse syns bäst
    Bär helst reflexen på sådant sätt att de rör sig, då syns de bäst. Det kan vara att de sitter på armar eller ben, eller att de hänger i ett snöre eller kedja. Placera gärna reflexen lågt så syns de bra i bilens halvljus. Det viktigaste är dock att ha en reflex. Heller en som är orörlig än ingen alls.
  • Byt ut reflexen ofta
    En reflex är en optisk produkt som du bör hantera försiktigt. Visst du att en reflex snabbt blir gammal? Helst ska du byta ut reflexen varje år. Du kan kontrollera att reflexen fungerar bra genom att lysa på den på cirka fyra meters håll. Jämför gärna en gammal med en ny, och om den gamla reflexen syns sämre bör du byta ut den.

Källa: IFs hemsida

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.