Utflykter i höst på norra och östra Ljusterö

Vi måste ju vara rättvisa och visa även vad det går att göra på norra och östra delen av ön på hösten.

På vägen ner till färjeläget, på högersida finns en stig till Anneberget - ett ihåligt berg.
Inte så långt bort finns Mörtsunda där det finns en boplats och gravfält från järnåldern. Den nuvarande bebyggelsen är från 1800-talet. Här låg även ett av de första färjelägena.
Pilgrimsleden hittar ni också på norra delen av Ljusterö. Den går på Ljusterö Kulla församlings eget skogsskifte och är 2,3 km och tar ca 1 timme att gå runt. Tänk på att terrängen är kuperad och kan vara krävande.
Vid Ljusterö torg finns Ljusterös Servicepunkt med turistinformation, fik, presentaffär och konsthall. Mataffär och restauranger hittar du också här.
Hembygdsmuseet och båtmuseet hittar man i Mellansjö. Här finns ett boningshus från 1700-talet, handelsbod, skola samt båt- och fiskeredskap.
I Mellnasjö finns också Ljusterö Kyrka och prästgård. Kyrkan är från mitten av 1700-talet och den nyrenoverade prästgården är numera församlingshem och populärt för dop och bröllop. Bakom kyrkobyggnaden finns Kyrksjön där man med  utsikt över sjön har placerat en minneslund.
I Åsättra hittar man gamla byvägar, hus och en hamn som trafikeras av skärgårdsbåtar.
Gärdsvik finns ett öppet jordbrukslandskap kring de välbevarade sommarvillorna från 1910-20-talen. Neremot sjön Kobban ligger gamla gravfält.
Bakom Sillviken hittar man en jättegryta i berget som är ett spår efter istiden.
Det finns stigar från Gärdsvik och Sillviken som tar dig till norra stranden i Bössarviken. Här finns ett spännande naturlandskap med stora gamla ekar. Den äldsta sägs vara ca 350 år.
I Hästede finns en gammal väderkvarn. Det är den enda bevarade stolpkvarnen i Österåkers kommun. Kvarnen ligger på en privat tomt men kan skymtas från vägen.
Vid Västra Lagnö by ligger Västra Lagnö Havsbad. En av byggnaderna här uppfördes ursprungligen på Djurgården som paviljong under Stockholmsutställningen 1897. 1907 flyttades den till Västra Lagnö och var länge pensionatet Roslagens Pärla. Idag är de renoverade husen privata bostäder.
Klintsundet - Porten mot den yttre skärgården. Här finns en öppningsbar svängbro som tar dig från Västra Lagnö till Östra Lagnö.
En gammal väl bevarad skärgårdsby där till och med de gamla sjöbodarna finns kvar hittar du i Östra Lagnö by.
På Östra Lagnö-Själbottna naturreservat finns fina promenadstråk som till och med är handikappanpassade.

Zircon - This is a contributing Drupal Theme
Design by WeebPal.